Tuesday, April 10, 2012

Piknik Underground: az uniszex tantrikus ódától az abortált gyermekig

Biztos vagyok benne, hogy első olvasásra is felkelti mindenki érdeklődését ez a – félig-meddig – oximoron. Hogy miért félig-meddig? Nekem például rendszeresen eszembe jut, hogy valaki leterít egy plédet a Deák téri metróállomás kövére, majd falatozni kezd. Persze sokféleképpen értelmezhető a szóösszetétel.



A zenekar tagjai (balról jobbra):
Horváth Gábor – gitár
Kárpáti Krisztián – ének, gitár
Zsidel Miklós – dob
Acsády Soma – basszusgitár

A Piknik Underground együttes 2010-ben alakult meg, majd egy tagcsere után elnyerte jelenlegi formáját. A nevük mellett dalszövegeik témája és zenéjük hangzásvilága is rendhagyó. Hivatalosan az alternatív rock és az indie műfajokat képviselik, amelyek önmagukban is nehezen meghatározható zenei ágazatok, ám emellett nyitottak a hagyományos stílusokra is. Dalaikban többek közt fajsúlyosabb morális és társadalmi kérdéseket vetnek fel, méghozzá igen különleges és többnyire spirituális megközelí-tésben. Az egyik legjobb példa erre a The Factory of Abandoned Quests, amely egy elvetetett gyermek utazásáról szól a szülőcsatornában.




A biológiai vonatkozás sem véletlen... Az énekes és gitáros Kárpáti Krisztiánt már sok éve ismerem, ugyanis a gimnázium kilencedik osztályában angol nyelvet tanított nekem. Fő tárgya mégis a biológia, amit éveken át próbált angolul beleverni a kéttannyelvű osztály fejébe.

Természetesen tőle hallottam az együttesről is. Először alaposan végignéztem a Facebook-oldalukat, ahol rengeteg számot meg is lehet hallgatni, sőt, még a dalszövegek is megtalálhatók esztétikus formában. Itt rögtön megragadott néhány dal. Azóta összesen három koncertet látogattam meg. „Ahogyan a filmet is a mozivászonra tervezték, a zenét is koncertekre írták.” – olvasható Eszter barátom blogján. Tökéletesen egyetértek vele, ugyanis az interneten hallgatható felvételek teljesen más hangulatot keltenek, mint ugyanezek élőben. Tehát ha valakinek elsőre nem tetszik meg a zene, javaslom, hogy mindenképp látogasson el egy koncertre, és csak azután formáljon véleményt.

Mindössze apróságokban fedezhető fel, hogy a Piknik Underground nem egy húsz éve befutott zenekar, hanem egy nagyon jó úton haladó „friss” banda. Hogy mennyire jó úton haladnak, az abból is látható, hogy egyre népszerűbbek az interneten, valamint néhány hete a NeoFM interjút készített velük. A közel húszperces beszélgetésből megismer-hetjük például az együttes megalakulásának történetét, és nem utolsó sorban választ kapunk arra is, hogy honnan jött ez az érdekes név.

A legutóbbi koncerten véletlenül kamera is volt nálam. Íme egy kis ízelítő a Piknik Underground világából: az Appreciated című dal. „Az internetes húspiacról jelentik, hogy értékelve vagyunk.” Ezúton kívánok sok sikert és jó munkát a bandának!


No comments:

Post a Comment